Waarom naar een osteopaat?

Gedurende ons leven staat het lichaam bloot aan wisselende omstandigheden. Zowel van binnenuit als van buitenaf kan het evenwicht verstoord worden. Vaak herstelt het lichaam zichzelf. Soms is de verstoring zo sterk, of houdt deze zo lang aan, dat het lichaam niet meer in staat is om helemaal te herstellen. Dat kan bijvoorbeeld komen door littekens na een operatie, overbelasting, blessures, een val of ongeluk of na langdurige stress. Het gevolg hiervan is een verminderde beweeglijkheid van weefsel waardoor klachten kunnen ontstaan. Een osteopaat is opgeleid om de verschillende lichaamssystemen te onderzoeken op bewegingsverlies en zoekt zo naar een blijvende oplossing voor uw klachten. Door de beweeglijkheid te bevorderen wordt het lichaam in staat gesteld zichzelf te genezen en weer gezond en klachtenvrij te functioneren.

Osteopathie

Alles in het lichaam beweegt: van spieren tot bloedvaten, van ingewanden tot botten. Deze beweeglijkheid is nodig om gezond en zonder klachten te kunnen functioneren. Osteopathie is een manuele geneeswijze waarbij de bewegingen van en in het lichaam onderzocht worden. Osteopathie is een veilige behandelmethode, gebaseerd op principes uit embryologie, fysiologie, anatomie en neurologie.

Onderzoek

De eerste keer stelt de osteopaat vragen over uw klacht, maar ook over uw ziektegeschiedenis en leefgewoonten. Zo probeert hij te achterhalen welk weefsel bij u de klachten veroorzaakt. Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. De osteopaat onderzoekt handmatig in welke weefsels sprake is van bewegingsverlies. Bewegingsverlies zorgt ervoor dat weefsels niet in optimale conditie zijn en sneller tot klachten kunnen leiden. Als het onderzoek is afgerond bespreekt de osteopaat met u wat hij heeft vastgesteld en stelt een behandelplan op.

Dankzij hun opleiding herkennen osteopaten klachten die nader onderzoek vereisen door bijvoorbeeld de huisarts of de specialist. Als het nodig is, verwijst de osteopaat naar hen door.

Behandeling

Tijdens de behandeling maakt de osteopaat met zijn handen lichaamsweefsels één voor één weer beweeglijk. Meestal voelt de behandeling prettig aan. Het interval tussen twee behandelingen bedraagt één of meerdere weken. In die tijd kan het lichaam zichzelf herstellen en tot een nieuw evenwicht komen. Vaak zijn drie tot vijf behandelingen voldoende voor herstel of in elk geval een duidelijke verbetering. Een bezoek aan een osteopaat duurt een half uur tot een uur. Na de behandeling kunt u korte tijd last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid of een (tijdelijke) verergering van de klacht. Het advies is daarom na de behandeling rustig aan te doen. Wacht met fanatiek sporten liever tot de volgende dag.

Osteopathie kan voor diverse klachten helpen op alle leeftijden. Hierbij valt onder andere te denken aan spier-, pees- of gewrichtsklachten, buikklachten, ademhalingsproblemen, hormo- nale en of emotionele problematiek. Voor een uitgebreide indicatielijst kunt u onze site raadplegen. Mocht u willen weten wat osteopathie voor u zou kunnen betekenen, neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Kosten en vergoeding

De meeste zorgverzekeraars vergoeden een osteopatisch consult geheel of gedeeltelijk uit het aanvullende pakket. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie, www.osteopathie.nl vindt u een lijst van zorgverzekeraars en hun vergoedingen voor osteopathie. Een verwijzing van uw (huis)arts is niet noodzakelijk.

De Nederlandse Vereniging voor Osteopathie NVO

De Nederlandse Vereniging voor Osteopathie behartigt sinds 1986 de belangen van de osteopathie in Nederland. De organisatie maakt zich onder andere sterk voor wetenschappelijke onderbouwing van de behandelmethode.

Voor meer informatie over osteopathie kunt u kijken op de website van het NOF: www.osteopathiefederatie.nl